slide-arrow-w-left
slide-arrow-w-left

 

Real Weddings

 

NUNȚI REALE CARE INSPIRĂ!

 

+Добавить Категории
Дата: 

Alexandru și Diana: nunta în stil popular

În prezent mirii pot să-și aleagă nunta dintr-o gamă imensă de stiluri. Pe vremuri însă, în Moldova și România, era doar un fel de nuntă, asemănătoare cu cea prezentată în acest articol, care în prezent o numim: nuntă în stil popular.
Au trecut patru ani de când tinerii, Alexandru și Diana, și-au jurat credință și iubire într-un cadru profund, ce oglindește tradiția și obiceiurile de nuntă strămoșești. Diana ține minte și acum semnificația obiceiurilor până la сele mai mici detalii și a fost gata să se împărtășească și cu noi!

 

 

 

 

«Accentul le-am pus pe cununie, am vrut să facem o sărbatoare de suflet atât pentru noi cât și pentru familiile noastre. Cu ceva timp înainte am căutat informație despre cum se făceau cununiile pe vremuri cu toate cântările si ritualurile lor. De exemplu, atunci când vine mirele la mireasa să o ia, vine cu oastea sa de tineri și după un discurs lung și promisiuni în fața părinților că vor avea grijă de viitoarea soață, iese ea din casă cu busuioc si apă sfințită, ca să sfințească noua cale pe care o alege.

02

01

Vestimentația la fel a avut un rol foarte important - rochia mea de cununie a fost o ie lungă, cu vechimea de peste 100 de ani, pe care am cumparat-o din România. Este o broderie manual, având semnificația spicului (înainte miresele în ziua nunții trebuiau să poarte spic ca să aducă noroc si bogație în noua casă).

010

La fel și nănașii, părinții și alți părtași la cununie au purtat haine tradiționale, ba chiar cumnatele mele, Elena și Svetlana, au purtat ie brodată chiar de propriile mâini.
În aceiași zi înainte de slujbă, a mai avut loc așa numită "iertaciunea", atunci când viitorii căsătoriți își cer iertare și binecuvântare de la părinți, stând în genunchi în fața lor ( este un ritual foarte profund, în care nu poți să-ti abții lacrimile ).

04

Ceea ce a mai fost specific la nunta noastră e fapul, că cam tot am făcut cu mâinele noastre - invitațiile, buchetele, decorul, buchetul miresei de la cununie; pentru vornicei - druște. Am optat ca în loc de legătoare să le punem talie, brâu țesut, iar pentru fete - coronițe pe cap.

025

017

012

Am ales o rochie de mireasă cât mai simplă, nu am vrut nimic pompos, ceva lejer în care să mă simt bine. Și iarași am pus accent pe semnele noatre tradiționale. Accesoriul de bază a rochiei mele a fost brâul, pe care era brodat hora fetelor (un ritual de demult, hora de fete este legată de luna, seductie si fertilitate. Hora de fete și băieti este legată de comunitate, inițiere, apartenență și integrare: intrat în horă, trebuie să joci, să respecți ritmul, pașii și regulile în comunitate ).

013

080

Atât pe rochia de mireasă, cât și pe inelele noastre de cununie este o inscripție - un semn românesc vechi, "calea rătăcită", ceea ce semnifică drumul vieții cu toate urcușurile și coborâșurile, iar viața se bazează pe două mari puteri - Dragostea si Credința!»

016

06

020

022

09

015

Data nunții: 12.09.2015
Localul: Curtea Moșului